HTML

Friss bejegyzések

Friss bejegyzések

Címkék

Utolsó kommentek

  • Oszkarinyo: Mi ez a pangás itt nálatok? (2009.12.21. 12:42) Ez a blog...
  • pannacotta: www.utcart.blog.hu Gyertek kommenteljetek!Az utcart egy többszerkesztős utcaszínházzal és public ... (2009.07.08. 19:17) Ez a blog...
  • Boronkay SOma: hááát, olyan ska, funky. Nézd meg youtube-on. És igen, a színház földszinti részében, a Foyerben v... (2009.06.21. 03:22) 15. Nemzetközi Schillernapok - Mannheim
  • Esztipeszti: milyen zenét játszik az a zenekar? hol volt a jó koncert a színházban? a büfében? és milyen színű ... (2009.06.20. 23:05) 15. Nemzetközi Schillernapok - Mannheim
  • Kolozsi Borsos Gabor: Sziasztok! Egy kis tévedés történt a kikotoujsag.blogspot.com/ cím nem a Marosvásárhelyi Színművés... (2008.07.30. 16:17) Ez a blog...
  • Utolsó 20

Archívum

2008.03.11. 08:37 bmartin

Nyiófesztivál - 1. nap

A Prizma Színház nyitófesztiválján flottul mennek a dolgok. Szombat délután háromnegyed négykor már egészen szép számban gyülekeznek az érdeklődők, valószínűleg egyelőre leginkább rokonok, barátok. Az AKG nagy színházterme meglepően jól felszerelt, egyben nagyon kellemes tér. Szinte pontban négykor kezdődik a fesztivál nyitóelőadása, a Szorongás Orfeum. A színpad bal oldalán négytagú zenekar foglal helyet, középen és jobb oldalt váltják majd egymást az epizódok.
Kicsit nehezen indul az előadás, érezni a játszókon a viszonylagos rutintalanságot, ha gonosz akarok lenni, az amatőrizmust. Ami persze nem előny vagy hátrány, csak nagyobb feladat a ráhangolódás – nézőnek és színésznek egyaránt nehezebb a dolga. A Szorongás Orfeum pedig, mint később kiderül, megérdemli a figyelmet. Lenyűgöz a játszók precizitása, lelkesedése, a zenei betétek szépsége. Néhány szereplő és epizód esetében szembeszökő a tehetség. Az előadás számomra legkevésbé szimpatikus része a roma-epizód – bántóan szellemeskedő és nem igazán pc. Hiányzik belőle az a mélység és érzékenység, ami az előadás egyik legfontosabb erénye. Könnyen hasonló felhangot kaphatott volna a biztonsági őr és a vásárló találkozása, itt azonban sikerült a játszóknak és a rendezőnek kibújnia az erőszakos klisé szorításából - az eredmény egyszerre humoros és megindító.
Mindössze két reflektort használnak, az egyik a nézőtér felől szemből, a másik jobbszélről ferdén világítja be a teret. A világítás az előadás egyetlen igazán zavaró eleme. A leginkább próbafényhez hasonló borzasztóan kontrasztos megvilágítás ugyanis akadályozza a koncentrációt és meglehetősen félkész benyomást kelt.
Lélegzetvételnyi szünetet követően már kezdődik is a Momentán Társulat interaktív improvizációs foglalkozása a kisszínpadon. A Momentán Társulatot persze sokaknak nem kell bemutatni, méltán ismerni őket arról a színházi-színjátszási felfogásról, módszerről, amit igyekeznek kis hazánkban meghonosítani. Nem okoz meglepetést tehát, hogy jól szórakozunk. Más kérdés, hogy ez a műsor mennyire tekinthető színházművészetnek. Egy-egy valóban eredeti jelenet után úgy éreztem, hogy egy valódi, itt–és-most kialakult színházi közösség része vagyok. Viszont többször felmerült bennem a gondolat, hogy talán érdemes lenne helyenként kicsit visszavenni a néha bántóan kereskedelmi tévés showműsor - jellegből.
Nagyon kellemes délutánt töltöttem a Prizma Színházban. Bízom benne, hogy a szervezők, a játszók és - nem utolsósorban - a közönség lelkesedése elegendő lesz ahhoz, hogy életben tartsa ezt az érdekes kezdeményezést.
Marsalkó Eszter

Szólj hozzá!

Címkék: prizmaszínház


A bejegyzés trackback címe:

https://intenzivosztaly.blog.hu/api/trackback/id/tr1378866

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása